LIFESTYLE FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare
Iubesti sportul,serialele,vrei sa afli noutati,atunci vino in lumea noastra
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Cafea, ceai si voie buna !
Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Apr 02, 2016 12:12 am Scris de Ninnet

» LA MULTI ANI !!!!
Despre mărţişor… I_icon_minitimeDum Iun 29, 2014 5:00 am Scris de elena50

» BUUUNA!!!!!!!!!!!
Despre mărţişor… I_icon_minitimeDum Dec 29, 2013 1:07 am Scris de Denta

» Sa ne amuzam
Despre mărţişor… I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:53 am Scris de ely60

» Bancuri tari
Despre mărţişor… I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:41 am Scris de ely60

» FEMEIA "ETERNA POVESTE "
Despre mărţişor… I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:30 am Scris de ely60

» Unghii: tendinte si modele
Despre mărţişor… I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:17 am Scris de ely60

» PROPUNERI, PARERI, SONDAJE
Despre mărţişor… I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:43 am Scris de ely60

» GIF-URI
Despre mărţişor… I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:37 am Scris de ely60


 

 Despre mărţişor…

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeMar Feb 21, 2012 5:43 am

După cum spune o veche legendă, în prima zi din luna martie, frumoasa Primăvară a ieşit la marginea pădurii, şi a văzut într-o poiană cum, de sub zăpadă, răsărise un ghiocel. Impresionată, s-a hotărât să îl ajute; a început să dea zăpada la o parte şi să rupă ramurile uscate şi spinoase din jurul său. Văzând acestea, Iarna s-a înfuriat şi a chemat viforul şi crivăţul ca să distrugă plăpânda floare, reuşind să o omoare. Primăvara a acoperit cu mâinile ei micuţa floare pentru a o proteja, dar s-a rănit din cauza spinilor, iar din degetul ei o picătură de sânge cald s-a prelins şi a căzut peste ghiocel aducându-l din nou la viaţă.

Astfel Primăvara a învins Iarna; culorile şnurului amintesc de sângele ei roşu căzut pe zăpada albă, iar ghiocelul a devenit vestitorul primăverii.
Mărţişorul este un mic obiect, o podoabă, legată cu un şnur împletit din 2 fire – unul alb şi unul roşu, care se dăruieşte doamnelor şi domnişoarelor pe 1 Martie, şi care simbolizează venirea primăverii.

Sărbătoarea mărţişorului a apărut în timpul Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi de primăvară din luna lui Marte (zeul Marte era zeul războiului, dar şi al fertilităţii şi al vegetaţiei). De aici şi culorile şnurului: roşul simbolizează războiul, iar albul simbolizează pacea. Anul Nou a fost sărbătorit pe data de 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Această sărbătoare este întâlnită şi în Albania, Macedonia şi Bulgaria.

Cu ocazia zilei de 1 Martie, ofer tuturor doamnelor şi domnişoarelor un mărţişor “virtual”, şi vă urez să aveţi parte de o primăvară însorită şi plină de bucurii.
Despre mărţişor… 1-martie
Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeMar Feb 21, 2012 5:48 am

Martisorul - origine si semnificatie

In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge sa fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.

Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: " scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."

Cu banul de la snur se cumparau vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.

Despre istoricul martisorului, Tudor Arghezi afirma in volumul "Cu bastonul prin Bucuresti": "...La inceput, atunci cand va fi fost acest inceput, martisorul nu era martisor si poate ca nici nu se chema, dar fetele si nevestele, care tineau la nevinovatia obrazului inca inainte de acest inceput, au bagat de seama ca vantul de primavara le pateaza pielea si nu era nici un leac. Carturaresele de pe vremuri, dupa care au venit carturarii, facand "farmece" si facand si de dragoste, au invatat fetele cu pistrui sa-si incinga grumazul cu un fir de matase rasucit. Firul a fost atat de bun incat toate cucoanele din mahala si centru ieseau in martie cu firul la gat.

...Vantul usurel de martie, care impestrita pleoapele, nasul si barbia, se numea martisor si, ca sa fie luat raul in pripa, snurul de matase era pus la zintii de mart. Daca mai spunem ca firul era si rosu, intelegem ca el ferea si de vant, dar si de deochi."

Mentionam ca la geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Astazi, valoarea martisorului incepe sa fie data doar de creatia artistica. Se confectioneaza din orice si poate sa semnifice orice. Doamna Irina Nicolau afirma "Candva, credeau in puterea magica a martisorului. Acum nu mai cred. Candva, oamenii credeau ca o baba a urcat la munte cu 12 cojoace si a inghetat. Acum nu mai cred. Si nici nu vor mai crede vreodata. Tot ce pot e sa cunoasca povestea.
Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:40 am

Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara, la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua.

Cum a aparut acest obicei?


Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse aratau ca martisoarele constau in monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, negru cu alb. Tipul de moneda: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru a avea o vreme frumoasa.
Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.

Legenda babei Dochia
Acum mai multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita Dochia i-a dat o haina foarte murdara cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada.
Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare, pe atat devenea haina mai neagra! Atunci a aparut un barbat care se numea Martisor si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i se intamplat.
Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa isi creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei. "De unde o ai?" o intreba batrana, "este inca iarna".
Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le puta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor: "Vezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala" a grait el, "tu, cea care ti-ai obligar fiica sa spele iarna hainele la rau." Apoi a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre. De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara.
1 Martie este in calendarul ortodox ziua Evdochiei, o femeie martir, numita si Dochia. Sarbatoarea este de fapt apriori timpurilor crestine, iar Dochia este un personaj pagan.


Traditia martisorului este o mostenire de la stramosii nostrii romani. Cuvantul "martisor" are origini latine si este numele popular al lunii martie.
Acest stravechi obicei al primaverii este specific poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea lui are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii. La Roma, inceputul anului nou se sarbatorea la 1 martie, luna care purta numele zeului Marte, ocrotitor al campului si al turmelor, zeu care personifica renasterea naturii.
La vechii traci aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, considerat inventatorul fluierului, cultul sau fiind legat de glia materna si de vegetatie. Lui ii erau consacrate sarbatorile primaverii, ale florilor si fecunditatii naturii. In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. El semnifica schimbul de forte vitale care dau nastere viului, necurmatul ciclu al naturii. Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si inmormantare.
Cand venea primavara, oamenii obisnuiau sa lege de copacii funii albe si rosii, cu scopul de a alunga duhurile rele. Aceasta masura de precautie era luata pentru a preintampina orice fel de posibil dezastru care s-ar fi putut abate asupra florilor copacilor si i-ar fi putut impiedica sa rodeasca.La originile martisorului a stat o moneda de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua parti rasucite, una rosie si alta alba, pe care copiii obisnuiau sa o poarte la gat. Exista credinta, conform careia, acesta amuleta aducea noroc si fericire. Fetele purtau martisorul pana cand infloreau copacii, moment in care, legau martisorul de trunchiul unui copac iar cu moneda isi cumparau branza, pentru a avea o fata alba si frumoasa tot anul.

Despre mărţişor… Martisor_1_snur

Dupa un timp, margele frumos colorate au luat locul monedei. In unele parti ale tarii, martisorul este purtat la incheietura mainii, toata luna martie. Dupa care, inainte de rasaritul soarelui, fetele il innoada de trunchiul unui copac sau il pun intr-un arbust de trandafiri, cu convingerea ca toate dorintele lor se vor implini. Simbolul snurului realizat din cele doua parti rasucite, una alba si cealalta rosie, a fost initial folosit de daci inainte ca romanii sa-i cucereasca. Pe acea vreme snurul era alcatuit din alte doua culori: alb si negru. Culoarea neagra reprezenta lana neagra data de Baba Dochia nurorii sale, si simboliza intunericul iernii. Partea alba simboliza lumina primaverii. Lana s-a schimbat, conform legendei, din negru in alb prin sacrificiul fetei. Din aceasta cauza partea rosie din martisor reprezinta sangele si sacrificiul. In final, primavara si martisorul vor fi mai puternici decat intunericul cu ajutorul lui Isus Cristos. In zilele noastre, martisorul este un simbol al primaverii care va sa vina, iar realizarea lui a devenit o adevarata opera de arta. Oamenii ofera cu multa placere de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:41 am

Despre mărţişor… 11971498382029833795nicubunu_Martisor_string.svg.hi
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:42 am

Despre mărţişor… Images?q=tbn:ANd9GcT3tDpSUVyI6wFd4U1BQ9Q3pMgjog3PV78pIGe5d000EcGyq6Fz0hKO4Gn_xg

Despre mărţişor… Art_8_martie


Ultima editare efectuata de catre doryna32 in Sam Feb 25, 2012 3:43 am, editata de 1 ori
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:42 am

Despre mărţişor… Martisor_cosar1
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:44 am

Despre mărţişor… Martisor4

Despre mărţişor… Martisor1
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:46 am

Despre mărţişor… Martisor

Despre mărţişor… Martisor9
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:47 am

Despre mărţişor… Targul-martisorului0

Despre mărţişor… Martisor
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:48 am

Despre mărţişor… Origami992
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:48 am

Despre mărţişor… 5444277861_39b95cb381_z
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:49 am

Despre mărţişor… Photo0056ccc

Despre mărţişor… Photo0149bb1
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:50 am

Despre mărţişor… Photo0151cccDespre mărţişor… Photo0148cccDespre mărţişor… Photo0198
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:51 am

Despre mărţişor… 2025380960102456471S600x600Q85
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:51 am

Despre mărţişor… 2822551010102456471S600x600Q85
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:51 am

Despre mărţişor… 2766500100102456471S600x600Q85
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:52 am

Despre mărţişor… Dsc06725ccc
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:52 am

Despre mărţişor… Dsc06723ccc

Despre mărţişor… Dsc06691ccc
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Feb 25, 2012 3:52 am

Despre mărţişor… Dsc06730ccc
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeMier Feb 29, 2012 12:24 pm

Despre mărţişor… Felitare-1martie-300x281
Sus In jos
doryna32
Moderator
Moderator
doryna32


Mesaje : 4121
Data de inscriere : 30/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeMier Feb 29, 2012 12:28 pm

Despre mărţişor… 1_martie
Sus In jos
marylou68
Nou venit
Nou venit
marylou68


Mesaje : 122
Data de inscriere : 25/02/2012
Localizare : Hunedoara

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Mar 03, 2012 1:39 am

Despre mărţişor… 7646899
Sus In jos
marylou68
Nou venit
Nou venit
marylou68


Mesaje : 122
Data de inscriere : 25/02/2012
Localizare : Hunedoara

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Mar 03, 2012 1:39 am

Despre mărţişor… Top
Sus In jos
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitimeSam Mar 03, 2012 6:04 am

Traditii romanesti de Martisor

Obiceiurile de Martisor erau ca parintii sa lege copiilor o moneda la gat sau la mana si sa ofere celor tineri margele viu colorate insirate pe un lant. Acest gest semnifica puterea si norocul, iar Martisorul se punea de regula in zorii zilei pana sa apara soarele. Traditiile romanesti spun ca 1 Martie este prima zi din an cand se celebra prin sarbatoarea "Matronalia" zeul Marte si puterea acestuia. Martisoarele se confectionau din fire albe si rosii de canepa sau lana, se legau sub forma cifrei 8 de care se atarnau monede din aur si argint. Legenda spune ca intre 1 si 9 martie, "Zilele babelor", baba Dochia toarce langa oi imbracata in noua cojoace pe care le scutura unul cate unul in fiecare zi. Obiceiul spune ca martisorul trebuie tinut 9-12 zile si sa fie atarnat intr-un pom inflorit pentru a aduce noroc si bunastare celei care l-a purtat. In zona Dobrogei, traditiile romanesti spun ca martisorul trebuie sa fie purtat pana la venirea berzelor ca mai apoi sa fie aruncat spre inaltul cerului. In zona Bihorului exista obiceiul ca fetele sa se spele cu apa de ploaie pentru a fi mai sanatoase si mai frumoase. In Banat, datina spune ca fetele nemaritate care se spala cu apa adunata de pe frunzele fragilor din padure se vor marita in anul respectiv. In Transilvania, martisorul este agatat de poarta, ferestre sau de coarnele animalelor pentru a indeparta relele si deochiul. Traditiile romanesti din satele transilvanene dau culoare vietii si confera legendei Martisorului marcarea tranzitiei dintre sfarsitul iernii, anotimpul rece si intunecat, si venirea primaverii, simbolistica a renasterii si optimismului.

Legenda si obiceiuri de Martisor

Istoria martisorului are la baza atestari documentare inca din secolul trecut. Istoria martisorului incepe cand Soarele intruchipat intr-un barbat chipes cobora pe pamant pentru a dansa hora in sate. Un dragon l-a rapit si l-a inchis intr-un beci al unui palat. Nimeni nu indraznea sa-l salveze pe Soare. Un tanar curajos a calatorit 3 anotimpuri (vara, toamna si iarna) pana a gasit castelul si s-a luptat cu dragonul multe zile pana a reusit sa-l infranga. Soarele a fost eliberat iar sangele tanarului ranit cadea pe zapada transformand-o in ghiocei, mesageri ai primaverii. Tanarul curajos a murit fericit vazand ca viata sa a servit unui scop atat de nobil: venirea primaverii. Istoria martisorului mai spune ca de atunci exista obiceiul ca oamenii sa ofere doamnelor si domnisoarelor amulete: un fir alb impletit cu unul rosu. Martisorul este un vechi obicei romanesc mostenit de la daci si romani.

Vă las, dragii mei prieteni, să vă bucuraţi gândurile în deliciul unor versuri scrise pentru copii ... Să nu uitaţi mâine să vă puneţi un mărţişor în piept, măcar unul şi încă ceva să nu uitaţi ..... fetelor să vă puneţi o dorinţă!

Martisorul

Chiar de-i mic, neinsemnat,

Si de snur sta agatat,

El vesteste-n toata tara

Ca soseste primavara


Martie e, asadar

Prima luna-n calendar

Care-anunta-n toata tara

C-a sosit iar primavara!


Si din prima zi, se stie,

E-un motiv de bucurie:

Martisoarele apar

Mici minuni aduse-n dar.


Prinse-n snurul impletit

Sunt gata de oferit.

Bucurie si noroc

Aduc tuturor, pe loc.
Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
Continut sponsorizat





Despre mărţişor… Empty
MesajSubiect: Re: Despre mărţişor…   Despre mărţişor… I_icon_minitime

Sus In jos
 
Despre mărţişor…
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
»  Martisor
» Intrebari despre vise
» Intrebari si raspunsuri (despre flori)
» 10 lucruri interesante despre cafea
» Ce trebuie sa stii despre cistita

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LIFESTYLE FORUM :: HAPPY BIRTHDAY-
Mergi direct la: