LIFESTYLE FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare
Iubesti sportul,serialele,vrei sa afli noutati,atunci vino in lumea noastra
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Cafea, ceai si voie buna !
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeSam Apr 02, 2016 12:12 am Scris de Ninnet

» LA MULTI ANI !!!!
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeDum Iun 29, 2014 5:00 am Scris de elena50

» BUUUNA!!!!!!!!!!!
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeDum Dec 29, 2013 1:07 am Scris de Denta

» Sa ne amuzam
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:53 am Scris de ely60

» Bancuri tari
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:41 am Scris de ely60

» FEMEIA "ETERNA POVESTE "
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:30 am Scris de ely60

» Unghii: tendinte si modele
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:17 am Scris de ely60

» PROPUNERI, PARERI, SONDAJE
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:43 am Scris de ely60

» GIF-URI
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:37 am Scris de ely60


 

 "Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii

In jos 
AutorMesaj
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii Empty
MesajSubiect: "Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii   "Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeLun Feb 27, 2012 8:20 am

Dacă vrei să ştii care va fi starea ta de spirit în acest an, cât de veselă sau deprimată vei fi, atunci nici prin gând să nu îţi treacă să uiţi de Babele din Martie.

"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii Babe
Un obicei frumos din rânduiala populară tradiţională, alegerea "babelor", aşa cum îl cunoaştem astăzi, cu rol de amuzament, avea o însemnătate aparte în formarea valorilor familiale traidiţionale şi, mai mult, era un "dătător de speranţă" pentru viaţa veşnică.



Credinţa populară spune că "Babele" sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.

Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.


"Babele" simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea "băbească" a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.

Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la "babele" de anul următor.



Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.

"Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie", ne spune Paula Popoiu, muzeograf şi director al Muzeulului Satului din Bucureşti.

Cum se "face" norocul?

În timp însă, tradiţia s-a modificat, iar obiceiul a fost adaptat la propriile precepte şi convingeri. Aşa că, dacă tot anul stă sub semnul norocului, de ce să nu ni-l facem chiar noi...?

Astăzi, alegerea Babelor a devenit un joc, iar orice asociere se face sub semnul unei "şarade", spune Sabina Ispas, folclorist şi Membru al Academiei Române. Acest tip de intrepretare nu se mai asociază gândirii religioase, ci mai degrabă celei magice, singura atracţie constând în convingerea că acestă zi dezvăluie latura ascunsă a personalităţii.

Astfel, "Baba" a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare. Alţii însă, continuă sa o stabilească în funcţie de ziua de naştere.

"Dacă data naşterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifră mai mare decât cifra nouă, atunci se obişnuieşte să se calculeze suma celor două cifre şi astfel se poate lesne ghici ziua babei", spune etnologul de la Muzeul Satului.

Mai puţin favorizaţi sunt însă cei născuţi pe întâi martie, căci, aşa cum spun bătrânii, această primă zi care deschide luna, urmată de 11 şi 21 martie, sunt zile aducătoare de ghinion. Dacă te numeri printre "norocoşi", nu căuta să pui paie pe foc, începând vreo treabă importantă în aceste zile, avertizează Paula Poapoiu, însă cel ce a avut parte de o zi urâtă nu trebuie să fie supărat, "căci anul viitor sigur o să-l găsească cu veselie", ne linişteşte ea.


Dar zilele nu erau repartizate întâmplător, de regulă, cea de-a noua zi revenind celei mai autoritare şi importante dintre femeile casei. În accepţia populară, ziua în care erai numită "babă" se putea lasă moştenire, acest obicei fiind legat de autoritatea şi responsabilitatea familială, explică etnologul Sabina Ispas.

Mai mult, Zilele babelor sunt considerate purificatoare şi dătătoare de speranţă veşnică în viaţa. Potrivit etnologului, înainte, în familiile tradiţionale, când personalităţile feminine se întâlneau, adesea se întâmpla ca acestea să între în conflict. Astfel, "Baba" nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate.

Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare şi o metodă de educare spre autocontrol şi conştientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei, de fiecare femeie, spune Sabina Ispas.

Fiecare dintre cele nouă zile, în funcţie de vremea pe care o aducea, dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.

"Definirea trăsăturilor de caracter în funcţie de instabilitatea atmosferica era sancţionată în familie şi comunitate, printre rude, vecini şi cunoscuţi, prin comentarii şi atenţionări. Chiar dacă nu se întâmpla mereu să coincidă trăsăturile de caracter cu caracteristicile zilei, mai mult sau mai puţin capricioasă, obiceiul tot era un bun prilej pentru educare şi autocontrol", explică aceasta.



Însă, dincolo de acest joc ce face parte din perioada sărbătorilor cu dată fixă, 1-9 martie - Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă.
Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii Empty
MesajSubiect: Re: "Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii   "Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii I_icon_minitimeVin Mar 02, 2012 10:35 pm

Povestea martisorului si superstitiile de 1 martie

Ce simbolizeaza martisorul?

Martisorul a insemnat inca de la inceput un fel de talisman, o amuleta care era aducatoare de noroc celui ce o purta. Romanii ofereau aceste martisoare la intrarea in noul an, pentru ca Anul Nou incepea la 1 martie, alturi de urarile de sanatate, fericire si noroc. Cele doua fire impletite in rosu si alb semnificau puritatea, curatenia, linistea sufleteasca, iarna(alb), primavara(rosu), belsug, spor, viata, sanatate, fertilitate. In zilele noastre martisorul simbolizeaza inceputul primaverii, al renasterii naturii, este un semn al gandirii pozitive si este oferit cu drag copiilor, domnisoarelor si femeilor si este purtat tot parcursul lunii martie. De foarte multe ori martisorul este insotit si de un buchetel de ghiocei sau de zambile, flori ce sunt simbolul primaverii.

Superstitii de martisor:

Martisorul trebuie purtat toata luna martie pentru a fi ferit de boli si pentru a avea noroc.

Se spune ca asa cum va fi vremea in prima zi a lunii martie, asa va fi toata primavara si vara.

Fetele de la tara trebuiau sa poarte martisorul, pentru a fi ferite vara de razele puternice ale soarelui.

Se spune ca martisorul tine departe deochiul.

Martisorele se puneau pe la case, la porti, pe acoperis, astfel credeau ca le va fi protejata casa de duhurile necurate.

Mamele care puneau martisoare copiilor, trebuiau sa aiba mare grija sa nu fie vazute de femeile insarcinate.

Cu apa rezultata din topirea zapezii de 1 martie, fetele se spalau pe fata pentru a fi frumoase si dragastoase in tot anul.

Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
 
"Babele" de Martie, tradiţie şi semnificaţii
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LIFESTYLE FORUM :: LIFESTYLE DIVERSE :: CURIOZITATI-
Mergi direct la: