LIFESTYLE FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare
Iubesti sportul,serialele,vrei sa afli noutati,atunci vino in lumea noastra
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Cafea, ceai si voie buna !
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeSam Apr 02, 2016 12:12 am Scris de Ninnet

» LA MULTI ANI !!!!
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeDum Iun 29, 2014 5:00 am Scris de elena50

» BUUUNA!!!!!!!!!!!
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeDum Dec 29, 2013 1:07 am Scris de Denta

» Sa ne amuzam
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:53 am Scris de ely60

» Bancuri tari
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:41 am Scris de ely60

» FEMEIA "ETERNA POVESTE "
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:30 am Scris de ely60

» Unghii: tendinte si modele
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:17 am Scris de ely60

» PROPUNERI, PARERI, SONDAJE
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:43 am Scris de ely60

» GIF-URI
Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:37 am Scris de ely60


 

 Marea Neagra. Stiati ca ..

In jos 
AutorMesaj
Marcela
De-al casei
De-al  casei
Marcela


Mesaje : 792
Data de inscriere : 21/01/2012

Marea Neagra. Stiati ca .. Empty
MesajSubiect: Marea Neagra. Stiati ca ..   Marea Neagra. Stiati ca .. I_icon_minitimeLun Ian 23, 2012 1:06 pm

Marea Neagra. Stiati ca .. Midii-si-pesti
Marea Neagra are o suprafata de doua ori mai mare decat cea a tarii noastre.

Marea Neagra este una din cele mai noi mari ale planetei. Specialistii afirma ca ea s-a format in perioada Mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a disparut si in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de apa (Marea Neagra, Marea Caspica, Marea Mediterana etc.).


Marea Neagra a luat fiinta acum 8 milioane de ani.

Acum 30 milioane ani, batrana Mare Tethys a incins ca centura globul, acoperind intinse pamanturi din Europa si Asia. Acum 14 milioane de ani, o parte din fundul Marii Tethys s-a ridicat deasupra apei, izoland din ea un sector nordic ce se intindea din Franta, de-a lungul bazinului Dunarii, pana in Marea Aral, formand un sector denumit Marea Paratethys. Cu circa 8 milioane de ani in urma, Marea Parathethys isi pierde legaturile cu Marea Mediterana, dand nastere tinerei Mari Sarmatice interioare, cu ape salmastre, indulcite.

Marea Neagra este un rest din Marea Sarmatica, aceea care cu 50 de milioane de ani in urma se intindea din centrul Asiei si pana in centrul Europei.

Marea Neagra apare sub numele de "Pontus" si este plasata exact in partea de sud-est a Daciei.

Vechii greci, care au intemeiat cetati pe malul ei , i-au spus “Ponus Euxinos”, ceea ce inseamna Marea Ospitaliera.
Numele de Marea Neagra i-a fost dat mai tarziu, din cauza culorii inchise pe care o capata pe timp de furtuna.

Lungimea coastelor Marii Negre este de 4340 km. Aria suprafetei libere a Marii Negre este de 413.490 km2 si inmagazineaza un volum de 529.955 km3 la o adancime medie de 1.280 m.

Zona centrala a Marii Negre are adancimile cele mai mari, atingand in apropiere de Indjeburun adancimea maxima de 2.245 m, iar substratul este foarte cutat, mai ales spre versantul continental sudic si estic, unde s-au descoperit conuri ale unor vulcani stinsi.

Lungimea marii intre punctele extreme est-vest este de aproape 1.167 km (632 mile marine) iar latimea intre punctele extreme nord-sud de 624 km (338 mile marine).

Adancimea maxima a Marii Negre este de 2.200 de metri. Aceasta valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsa in apropierea tarmului turcesc al marii.

Cea mai mare cantitate de apa proaspata care alimenteaza Marea Neagra provine de la raurile care sa varsa in ea. Astfel, anual, 369 km cubi de apa sunt adusi de rauri, iar 224 km cubi provin din precipitatiile atmosferice.

Anual, prin evaporare, 395 de km cubi de apa se pierd din Marea Neagra.

De pe Luna se vede canalul Dunare-Marea Neagra, celelalte doua constructii omenesti care se mai vad de pe Luna fiind orasul Las Vegas (noaptea se vede ca un punct stralucitor) si Marele Zid Chinezesc.

De-a lungul coastelor Marii Negre, in zona Turciei, traiesc unii din ultimii vorbitori de limba greaca pontica. Acest dialect a apartinut comunitatii grecilor stabiliti in Turcia care insa au emigrat in Grecia dupa primul razboi mondial. Astazi, acest dialect mai este utilizat doar de cativa vorbitori, in majoritate batrani.

Marea Neagra este cea mai mare structura acvatica anoxica din lume. Termenul de anoxie semnifica un “continut scazut de oxigen” sau chiar o “lipsa de oxigen” si peste 90% din apa din Marea Neagra este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca apa de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apa, densitatea crescuta etc.).

Marea Neagra se situeaza pe primul loc in topul apelor cu cel mai scazut nivel de oxigen, 90%.

La adancimi de peste 200 de metri, apa Marii Negre nu mai contine oxigen, iar temperatura apei inregistreaza o valoare constanta de 9 grade Celsius. Din aceasta cauza, la adancimi mari, singurele specii existente sunt bacteriile anaerobe.

Marea Neagra e singura mare din lume in care un vas scufundat a supravietuit din timpul Imperiului Bizantin pana in prezent, datorita stratului de apa de la fundul marii fara oxigen, si astfel vasul e in stare perfecta.

In timp ce in Oceanul Planetar, cantitatea de saruri este de 33-35 g/litru, in Marea Neagra aceasta ajunge numai in conditii exceptionale la 21 g/litru, la litoralul romanesc aceasta fiind in mod obisnuit de 15-17 g/litru.

Din punct de vedere al salinitatii, Marea Neagra este unica.
Salinitatea sa in larg este de 17-18‰, pe cand salinitatea celorlalte mari si oceane variaza in intervalul 24-34‰.

Nivelul de salinitate al apei este unul foarte mic. Acesta se situeaza in jurul valorii de 17% si este cauzat de numeroasele cursuri de apa dulce care se varsa aici (Dunarea fiind cel mai important dintre ele).

Din cauza nivelului scazut de salinitate, biodiversitatea din Marea Neagra are de suferit. Majoritatea speciilor marine au nevoie de un nivel al salinitatii de minim 20% pentru a se putea dezvolta corespunzator.

In Marea Neagra, la o adancime de aproximativ 200 de metri, la contactul dintre apa cu oxigen de deasupra si cea cu hidrogen sulfurat de dedesubt, traiesc bacterii sulfuroase, indeplinind un rol esential in asigurarea vietii in aceasta mare. Ele oxideaza intreaga cantitate de hidrogen sulfurat facand ca aceasta substanta toxica sa nu patrunda spre apele de suprafata si sa transforme Marea Neagra intr-o mare moarta.

Marea Neagra reprezinta un mediu particular de viata, fiind un adevarat „unicum hidrobiologicum”.

In Marea Neagra traiesc 149 specii de pesti. De pe fundul marii au inceput extragerea primelor cantitati de petrol.

Exista doar trei specii de mamifere marine care traiesc in aceasta mare. Cea mai cunoscuta dintre ele o reprezinta delfinii.

Marea Neagra ascunde un peste din temuta familie a rechinilor. El se numeste Squalus acantius si traieste departe de tarm, la circa 20 km, preferand adancimile de 20-80 m. Nu va temeti, nu ataca omul!

In Marea Neagra au mai ramas doar 5 dintre cele 26 de specii de interes comercial. Conform unui raport al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, intocmit de raportorul Comisiei pentru Mediu, Agricultura si Probleme locale si regionale si adoptat in luna iunie 2008, 21 dintre cele 26 de specii de pesti cu importanta comerciala au disparut din cauza poluarii si a supraexploatarii.

Vietuitoarele din Marea Neagra au origini diferite. Analizand speciile din Marea Neagra dupa originile lor, se constata ca din cele aproximativ 1500 specii de nevertebrate, circa 100 specii (15%) sunt relicte, 1200 specii (circa 80%) sunt de origine mediteraneeana. 5% dintre specii o reprezinta speciile dulcicole. Din cele 145 specii de pesti prezente in Marea Neagra, numai 25 sunt de origine relicta (17,31%) si 120 (82,69%) de origine mediteraneeana. Acest lucru a fost posibil, deoarece dupa formarea legaturii dintre Marea Neagra si Bazinul Mediteranean, apele sarate patrunse in bazinul Pontic au avut un rol puternic selectiv in randul speciilor.

Viata subacvatica din Marea Neagra va disparea in cativa ani.
Specialistii romani sustin ca, in aproximativ 30 de ani, viata subacvatica va disparea complet din Marea Neagra, din cauza hidrogenului sulfurat (H2S), un gaz solubil in apa si produs permanent de o specie de bacterii.

Relieful submarin al Marii Negre din fata tarmului romanesc este constituit dintr-o platforma continentala care se intinde pana la sute de metri in largul marii. In general, aceasta platforma este limitata in larg de izobata de – 120m si prezinta un relief submarin destul de uniform acoperit cu fragmente de roci dislocate din faleze sau aluviuni fluviale, cochilii etc. Platforma continentala se ingusteaza de la nord spre sud astfel incat izobata de 100 m se gaseste la 250 km distanta de tarm in zona Deltei Dunarii si la 110 km in fata Mangaliei. Masuratorile de adancimi efectuate cu sondele ultrason au scos in evidenta existenta unui canion cu orientare sud-est, nord-vest in fata Capului Tuzla.

Sedimentele marine din zona platformei continentale aferente litoralului romanesc sunt constituite din nisipuri terigene, terigen – biogene sau biogen – terigene. Sedimentele terigene fluviale reprezinta sursa cea mai importanta, debitele solide transportate in suspensie de Dunare in Marea Neagra cifrandu-se la un total de 83 milioane t/an. Valvele de Mya, Mytilus, Cardium contribuie in proportie de 40 –80 % la alcatuirea nisipurilor de tarm si plaja. Rocile de baza dure sub forma unor stanci sau platforme, apar numai in sectorul sudic avand o distributie insulara limitata.

Macroflora algala a Marii Negre totaliza pana in 1967 - 277 de specii: 74 Clorofite, 3 Xantofite, 71 Feofite si 129 Rodofite. Acestui inventar ar trebui sa i se adauge si doua specii de plante superioare monocotiledonate, Zostera marina L. si Z. nolti (sin. Z. nana Roth.). Cu 30 de ani mai tarziu, de-a lungul litoralului romanesc al Marii Negre erau inregistrate numai un total de 143 de macrofite (45 Clorofite, 2 Xantofite, 27 Feofite, 69 Rodofite) si cele doua specii de Zostera. In prezent, se constata o refacere a acestora.
In Marea Neagra, in imediata vecinatate a Insulei Serpilor, aflat la 45 kilometri nord-vest de Sulina, se afla un misterios Triunghi al Bermudelor.
Desi zona este cunoscuta inca din Evul Mediu, putini au auzit despre acest triunghi, supranumit al „mortii”, care „calatoreste” prin apele Marii Negre. Turcii au facut primele relatari despre aceasta zona stranie, denumita de ei „Vartejul Mortii”. Nenumarate asemenea povestiri relatau despre disparitii surprinzatoare in apele relativ linistite si in plina zi! Surprinzatoare sunt si unele povestiri rusesti din secolele XIII si XIV care relateaza despre un „vartej alb” care tara la fundul marii pasari, corabii si chiar mici insule! Relatarile erau facute de catre oameni care au fost de fata si au scapat cu greu din aceste vartejuri.

O multime de mistere inconjoara Marea Neagra, locul unde – spun diversi cercetatori- s-ar fi produs Potopul lui Noe, dar si unde se petrec felurite fenomene stranii, amintind de teribilul Triunghi al Bermudelor. Disparitii inexplicabile, OZN-uri iesind din adancuri, plus cateva anomalii magnetice masurate stiintific, toate indica Marea Neagra ca un spatiu care merita sa fie explorat temeinic.

NASA confirma existenta anomaliilor magnetice.
Un interesant studiu realizat de cercetatori de la Harvard, cu sprijinul NASA Astrophysics Data System, semnaleaza anomaliile magnetice din Marea Neagra, citand si o lucrare scrisa pe aceasta tema de rusii Osipov G. V. si Terekhov A. A. si aparuta in 1978. Anomaliile magnetice – care semnaleaza, printre altele, existenta unuia sau mai multor depozite feroase - apar de regula in rupturile de falii, in reflexii ale scoartei terestre sau in alte asemenea fenomene geologice atipice. Cunoscatorii spun insa ca exista si anomalii “malefice”, care se manifesta printr-o emisie de radiatii patogene, cunoscute inca din antichitate.
Potrivit conferentiarului Cristina Dobrota, de la Laboratorul de Exobiologie al Universitatii “Babes-Bolyai”, “sunt doi poli de anomalii magnetice in Europa. Unul la granita dintre Germania si Cehia, unde se inregistreaza un minim magnetic, iar al doilea in zona Krivoi Rog, Ucraina, unde exista un maxim magnetic”. Ultima locatie nu e foarte indepartata de Odessa, respectiv de Marea Neagra, ceea ce ar putea avea o oarecare legatura cu enigmele acestui spatiu.

Marea Neagra are ziua ei, care este sarbatorita in 31 octombrie, ”Ziua Internationala a Marii Negre”, fiind declarata in anul 1996, cand toate cele sase tari riverane au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra.
Sus In jos
 
Marea Neagra. Stiati ca ..
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Delfinii. Stiati ca ...
» Cactusii. Stiati ca ...

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LIFESTYLE FORUM :: LIFESTYLE DIVERSE :: CURIOZITATI-
Mergi direct la: