Subiect: Retete de prajituri Mier Ian 25, 2012 8:53 am
doryna32 Moderator
Mesaje : 4121 Data de inscriere : 30/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Sam Feb 25, 2012 1:47 am
Baklava turceasca
Pentru a prepara o baklava turceasca reusita nu ai nevoie de mult talent culinar, ea se poate prepara rapid si usor.
Baklavaua este o prajitura intalnita in multe bucatarii ale tarilor aflate sub stapanirea fostului Imperiu Otoman, in Grecia sub numele de Mπακλαβάς, dar si in tarile arabe si iraniene.
Baklavaua este facuta din straturi de foi subtiri, umpluta cu nuca macinata, alune uneori chiar si cu fistic, insiropate cu miere de albine sau chiar sirop din zahar, aromatizat cu scortisoara, cuisoare si nucsoara.
Ingrediente:
300 gr foi de placinta 150 gr unt sau margarina 300 gr miez de nuca macinat 1 lingurita scortisoara ½ lingurita nucsoara 200 gr zahar 150 gr miere 200 ml apa
Mod de preparare:
Se impart foile de placinta in 3 parti egale; Amestecati nucile, scortisoara si nucsoara si se imparte compozitia in doua parti egale; Se topeste untul sau margarina, se ia o foaie se unge si se pune pe tava, se pune urmatoarea foaie si se unge si tot asa pana terminati prima treime din foi. Peste foi se adauga jumatate din compozitia cu nuci macinate. Se pun si celelalte foi unse, se adauga si cealalta jumatate din compozitia cu nuci, iar deasupra ei se mai aduga un rand de foi unse; Se taie foile de deasupra cu un cutit in dreptunghiuri, patrate, romburi, etc.; Se coace la cuptor, la 180C aproximativ 30 - 45 de minute pana se rumeneste; Se ametesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert se adauga mierea, si se da compozitia din nou in fiert. Se toarna siropul fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.
Sugestii: Baklavaua se serveste rece. Nu este recomandata in timpul curelor de slabire avand foarte multe calorii.
doryna32 Moderator
Mesaje : 4121 Data de inscriere : 30/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Sam Feb 25, 2012 1:54 am
Tiramisu
Aceasta reteta de tiramisu este cea originala din Italia, asa cum este el preparat in restaurante. Reteta de tiramisu imi place de departe cel mai mult dintre toate celelalte pe care le-am incercat deoarece vinul de Marsala pe care il contine ii confera o aroma deosebita iar ouale nu raman crude. Atentie!Din pacate,in Romania vinul de Marsala (care este un vin licoros) se gaseste extrem de rar(la Metro din cand in cand daca aveti noroc) insa el poate fi inlocuit cu succes si fara repercusiuni sesizabile la consistenta,textura sau gust de catre Lacrima Lui Ovidiu.
INGREDIENTE:
8 galbenusuri 1/2 cup zahar(120g) 1/2 cup vin de Marsala/Lacrima Lui Ovidiu(120 ml) 500 ml frisca 750g mascarpone 2 pachete piscoturi 2 cani espresso(cafea tare+2 linguri de zahar) + 1 cup vin(240 ml) cacao pentru pudrat
Mod de preparare reteta tiramisu
Se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc,se pun pe foc la bain marie aproximativ 7 minute,pana se ingroasa,timp in care se adauga treptat vinul.Se lasa crema la racit.
doryna32 Moderator
Mesaje : 4121 Data de inscriere : 30/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Sam Feb 25, 2012 1:57 am
Se bate frisca.
Se incorporeaza mascarpone amestecandu-se cu putere,de preferat fara mixer,cu o paleta sau o lingura de lemn.Se adauga si frisca,amestecandu-se cu grija de jos in sus.
Asa arata crema la final.Se pastreaza in frigider pana cand ansamblam prajitura.
Se pregateste cafeaua.Dupa ce s-a racit se amesteca cu vinul de Marsala/Lacrima Lui Ovidiu.
Se inmoaie piscoturile in cafeaua amestecata cu vin.Se introduc cu partea cu zahar in jos si se tin 2 secunde.Se aseaza primul strat de piscoturi pe fundul unei tavi intr-o directie(pe orizontala sau verticala).
doryna32 Moderator
Mesaje : 4121 Data de inscriere : 30/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Sam Feb 25, 2012 2:01 am
Se adauga jumatate din crema.Se pune apoi cel de-al doilea strat de piscoturi in directia opusa fata de primul strat.Se pune restul de crema deasupra si se niveleaza.
Se pudreaza cu cacao si se da la rece, minim 6 ore ....
doryna32 Moderator
Mesaje : 4121 Data de inscriere : 30/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Sam Feb 25, 2012 2:10 am
Prajitura Snickers
E combinatia perfecta de blat cu crema caramel cu alune prajite din belsug, iar straturile de ciocolata o fac sa fie un desert ciocolatos super ultra mega gustos, foarte similara la gust cu ciocolata Snickers, de unde i se trage si numele
Ingrediente :
Pt blat:
7 albusuri 7 linguri zahar 200 g nuca macinata 4 linguri faina 1 lingurita praf de copt
Pt glazura 1:
200 g ciocolata alba 2 linguri ulei
Pt crema:
12 linguri zahar 200 g unt 7 galbenusuri 200 g alune prajite (eu am pus arahide)
Pt glazura 2:
200 g ciocolata cu lapte (sau neagra) 2 linguri ulei
Mod de preparare reteta Prajitura Snickers :
Pt blat: preincalzim cuptorul la 180 grade si tapetam o tava cu hartie de copt. Separam albusurile de galbenusuri si batem albusurile spuma. Adaugam zaharul treptat si batem pana se topeste. Adaugam nuca macinata amestecata cu faina si cu praful de copt.
Incorporam cu o lingura usor, fara a apasa compozitia. Intindem bezeaua in tava tapetata si introducem in cuptor pentru aproximativ 20-25 minute (depinde de cuptor).
Cand blatul este usor rumenit, scoateti tava din cuptor.
Lasam sa se raceasca pe un gratar si ne ocupam de glazura 1: Intr-un vas pe aburi topim 200 g ciocolata alba cu 2 linguri ulei, amestecam bine si turnam peste blatul racit si o intindem frumos.
Dam la rece pana se intareste ciocolata total. (Eu o pun de obicei in congelator, sa se inatreasca mai repede, daca nu respectati pasul acesta riscati ca ciocolata alba sa se amestece cu crema).
Intre timp ne ocupam de crema:
Intr-o craticioara caramelizam cele 10 linguri de zahar la foc mic.
Cand zaharul e topit complet, adaugam untul si amestecam bine.
Lasam sa fiarba la foc mic, pana cand untul se amesteca cu zaharul topit. Amestecam galbenusurile cu cele 2 linguri de zahar si le adaugam la crema de caramel impreuna cu alunele prajite.
Amestecam continuu si lasam sa fiarba pana cand crema incepe sa se ingroase.
Dam la frigider pana cand crema e complet racita (eu o pun in congelator) Cand e complet rece intindem crema peste blat. (daca crema nu e rece, va topi glazura alba)
Dam la rece din nou prajitura, pentru ca crema sa se intareasca. Cand s-a intarit, facem glazura 2 la fel ca si 1: topim ciocolata neagra cu 2 linguri de ulei pe aburi si o intindem peste crema de caramel. Dam la rece pentru cateva ore. Servim cu multa multa pofta!
Importatnt !!!
1. Respectati pasii de racire, pentru ca altfel ciocolata se va combina cu crema. 2. folositi ciocolata de calitate pentru glazura. 3. puteti inlocui arahidele cu alune de padure, nuci, migdale prajite sau pistachio daca doriti
doryna32 Moderator
Mesaje : 4121 Data de inscriere : 30/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Sam Feb 25, 2012 2:11 am
Denta Administrator
Mesaje : 10932 Data de inscriere : 14/01/2012
Subiect: Re: Retete de prajituri Vin Mar 02, 2012 10:34 pm
Prajitura cu mousse de cafea Cafeluta
Este o prajitura delicioasa, cu mousse de cafea si felii de migdale.
Ingrediente: Pentru blatul subtire: 3 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri cacao, 5 linguri de faina, 1 plic cu praf de copt, o pastaie de vanilie(sau o esenta de vanilie).
Pentru mousse de cafea: 150g ciocolata neagra, 1 lingura cu cafea instant, 3 oua, 1 galbenus, 1 lingura cu esenta de vanilie(sau pastaie), 4 linguri cu lichior Amaretto, 3 linguri zahar pudra.
Pentru décor: 100g ciocolata, 100g felii de migdale.
Blatul se face astfel: Galbenusurile se freaca cu zaharul, dupa care se adauga faina, cacaua, praful de copt si albusurile batute amestecandu-se usor. Se adauga si vanilia si se rastoarna aluatul prajiturii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul incalzit 25 de minute.
Pentru mousse de cafea: Se dizolva cafeaua in patru linguri cu apa fierbinte si se toarna intr-o craticioara impreuna cu ciocolata. Se amesteca tot timpul.
Se freaca apoi galbenusurile cu zaharul si vanilia, pana se obtine o spuma. Peste spuma obtinuta se toarna ciocolata topita, coniacul si se amesteca bine. Se bat si albusurile spuma cu o lingura de zahar si se incorporeaza usor, in compozitie amestecandu-se de sus in jos.
Spuma de cafea se toarna peste blat. Deasupra se pune ciocolata pentru décor topita impreuna cu 2 linguri de cafea si se se aseaza deasupra feliile de migdale. Prajitura cu cafea se da la frigider 4 ore inainte de a fi servita.