LIFESTYLE FORUM
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.



 
AcasaPortalUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare
Iubesti sportul,serialele,vrei sa afli noutati,atunci vino in lumea noastra
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata
Ultimele subiecte
» Cafea, ceai si voie buna !
Metode de contraceptie I_icon_minitimeSam Apr 02, 2016 12:12 am Scris de Ninnet

» LA MULTI ANI !!!!
Metode de contraceptie I_icon_minitimeDum Iun 29, 2014 5:00 am Scris de elena50

» BUUUNA!!!!!!!!!!!
Metode de contraceptie I_icon_minitimeDum Dec 29, 2013 1:07 am Scris de Denta

» Sa ne amuzam
Metode de contraceptie I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:53 am Scris de ely60

» Bancuri tari
Metode de contraceptie I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:41 am Scris de ely60

» FEMEIA "ETERNA POVESTE "
Metode de contraceptie I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:30 am Scris de ely60

» Unghii: tendinte si modele
Metode de contraceptie I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 5:17 am Scris de ely60

» PROPUNERI, PARERI, SONDAJE
Metode de contraceptie I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:43 am Scris de ely60

» GIF-URI
Metode de contraceptie I_icon_minitimeJoi Dec 26, 2013 2:37 am Scris de ely60


 

 Metode de contraceptie

In jos 
AutorMesaj
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

Metode de contraceptie Empty
MesajSubiect: Metode de contraceptie   Metode de contraceptie I_icon_minitimeDum Ian 29, 2012 10:57 am

Orice femeie isi doreste sa aduca pe lume un copil in momentul in care este pregatita material sau sentimental. Pentru a evita o sarcina nedorita exista mai multe modalitati prin care te poti proteja. Exista mai multe tipuri de metode contraceptive, fiecare cu caracteristicile ei pro si contra. Analizarea corecta a tuturor optiunilor contraceptive permite alegerea corecta a unei astfel de metode.

Cele mai fregvente trei metode sunt Prezervativul , Anticonceptionalele (pilulele) , metoda calendarului.

PREZERVATIVUL este cea mai usoara si la indemana metoda deoarere nu afecteaza in nici un fel organismul si are o eficienta de 97%, asta insemnand ca pe un esantion de 100 de femei 97 nu au ramas insarcinate, iar 3 au ramas. Inportant este sa utilizati corect prezervativul. (mod de utilizare: Se foloseste o singura data -o singura ejaculare-, se aplica pe orgsnul genital masculin astfel incat sa nu se zgarie si sa nu apara fisuri. )

ANTICONCEPTIONALELE sunt pastile care se administreaza zilnic incepand cu prima zi de menstruatie preferabil la aceeasi ora. Aceste pastile sunt in general reconandate de medicul ginecolog pentru a se evita reactiile adverse. Aceste medicamente contin hormoni care in mod normal sunt secretati in cea mai mare parte de catre ovar. Cand o femeie ia anticonceptionale, deci o doza de hormoni, pacaleste organismul, iar ovarul va fi pus in repaus si nu va mai secreta estrogen si progesteron, astfel ca ovulatia nu se va mai produce.

Exista mai multe tipuri de anticonceptionale:
contraceptivele orale combinate care contin concentratii din 2 hormoni diferiti. Aceste anticonceptionale pot fi mono-fazice, adica contin concentratii egale din cei doi hormoni, sau multi-fazice care contin concentratii diferite din cei doi hormoni
contraceptivele orale cu progestative contin un singur hormon derivat de progestagen, in cantitati mici
contraceptive injectabile cu progestative: acest tip de contraceptiv contine un hormon unic derivat de progestagen. Administrarea lor se face printr-o injectie care se repeta la fiecare 2-3 luni in functie de preparat
Cum functioneaza de fapt anticonceptionalele?

Un prim mod de actionare al anticonceptionalelor este cel prin care hormonii continuti incearca sa opreasca expulzia ovulului din ovar in fiecare luna, deci sa suprime ovulatia. In urma cercetarilor mai recente s-a descoperit ca acest lucru nu se intampla intotdeauna, deci e posibil ca in ciuda administrarii de anticonceptionale ovulatia sa aiba totusi loc.

In al doilea rand, toate tipurile de anticonceptionale provoaca schimbari ale consistentei mucusului cervical care se ingroasa ingreunand procesul de fecundare al ovulului atunci.

Al treilea mod de actionare al anticonceptionalelor este asupra endometrului, adica al invelisului uterului care nu se mai dezvolta in mod normal, el fiind subtiat de catre substantele chimice pe care anticonceptionalele le contin. Acest lucru se observa prin faptul ca menstruatia este mai usoara. Acesta stare a uterului, atat subtierea endometrului cat si ingrosarea mucusului cervical face imposibila nidarea, adica implantarea ovului fecudant. In acesta situatie embrionul va muri.

In al patrulea rand, anticonceptionalele determina schimbari ale miscarilor trompelor uterine care si ele ingreuneaza fecundarea.

Nici unul din aceste moduri de actiune ale anticonceptionalelor nu este complet sigur. Exista o serie de conditii ca pilula contraceptiva sa isi faca efectul. O conditie esentiala este ca anticonceptinalele sa fie luate zilnic pentru ca este suficienta omiterea unei singure pastile ca ovulatia sa aiba loc. Un alt motiv de esec al anticonceptinalelor sunt dereglarile stomacale, care produc voma sau diaree care impedica absorbtia completa a unei doze, caz in care de asemenea este posibil ca ovulatia sa se produca. Antibioticele si alte medicamente care sunt de regula mentionate pe prospectul anticonceptionalelor pot reduce cantitatea de hormoni absorbiti.

Tot in categoria anticonceptionalelor putem incadra si pilula de a doua zi care este o metoda de contraceptie de urgenta. Aceasta se foloseste in urma unui contact sexual neprotejat sau atunci cand alte metode contraceptive fie au fost uitate, fie au dat gres. Aceste pilule contin o cantitate mare de hormoni si se administreaza in maxim 72 de ore de la contactul sexual si are o eficienta de 75%. Datorita continutului mare de hormoni, ele nu trebuie administrate de mai mult de doua ori pe an. De cele mai multe ori efectele secundare nu intarzie sa apara, acestea manifestandu-se prin stari de greata, voma, ameteli, sangerari menstruale abundente, cresterea tensiunii arteriale, edeme. Aceasta nu este o medoda de prevenire a unei sarcini nedorite, ci, datorita faptului ca administrarea pilulei de a doua zi se face dupa ce fecundarea a avut loc, avem de-a face cu un avort hormonal, un avort timpuriu.

METODA CALENDARULUI. Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive (prezervativ, diafragma, etc.).

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni. Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1). Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare. Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu. Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii. Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant. Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat. Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp
Cum se calculeaza perioada fertila cu metoda calendarului
Metoda calendarului in cazul ciclului regulat

Daca femeia are ciclu regulat, “ceas”, este foarte usor sa calculezi zilele de fertilitate prin metoda calendarului. Sa zicem ca in fiecare luna ciclul tau dureaza 28 de zile. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.

Deci, in cazul cu ciclul menstrual de 28 de zile, ovulatia are loc aproximativ in ziua a 14-a (28 – 14 = 14). In aceasta situatie, zilele in care exista sansa sa ramai insarcinata este intre ziua a 9-a si ziua a 16-a (4-5 zile inainte de ovulatie si1-2 zile dupa ovulatie).
Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
Denta
Administrator
Administrator
Denta


Mesaje : 10932
Data de inscriere : 14/01/2012

Metode de contraceptie Empty
MesajSubiect: Re: Metode de contraceptie   Metode de contraceptie I_icon_minitimeDum Ian 29, 2012 10:58 am

Metode de contraceptie Metoda-calendarului
De ce 4-5 zile inainte de ovulatie? Pentru ca spermatozoizii pot trai in uter si in trompele uterine pana la 4-5 zile. Si daca inainte de ovulatie cu 4 zile ai avut un contact sexual neprotejat, este foarte posibil ca unul dintre spermatozoizi sa fi supravietuit si sa fecundeze ovulul in momentul in care acesta este eliberat de ovar.

De ce 1-2 zile dupa ovulatie? Pentru ca ovulul traieste 24 de ore, timp in care orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcina.
Metoda calendarului in cazul ciclului neregulat

Ce faci insa daca ciclul tau menstrual are o durata diferita in fiecare luna? Acum este mai dificil, pentru ca in momentul in care iti vine menstruatia nu ai cum sa stii care va fi durata ciclului menstrual ce incepe. Daca s-ar putea sti de la inceput acest lucru, ar fi foarte usor sa stabilesti care este perioada fertila in care ai sanse maxime sa ramai insarcinata.

Dar si asa exista o solutie, folosind datele privind durata ciclului pe care le-ai monitorizat timp de minim 6 luni poti calcula durata ciclului in fiecare luna. Sa dam un exemplu in care timp de 6 luni sau inregistrat urmatoarele valori ale ciclului menstrual 28, 26, 29. 31, 27, 25. Din aceste valori se ia durata cea mai mica (25) si cea mai mare a ciclului (31).

Si conform metodei de calcul de la ciclul regulat se calculeaza 25-14=11 zile si 31-14=17, si asta inseamna ca ovulatia va avea loc intre zilele 11 si 17 ale ciclului, si perioada fertila va fi intre zilele 6 si 19 ( 11-5=6 si 17+2=19)

Stii cand a fost ultima menstruatie, este probabil ca ciclul tau sa aiba intre 25-31de zile, dar nu ai cum sa stii la inceput cat va dura, si cand va fi urmatoarea mesntruatie. De aceea va trebui sa nu ai contacte sexuale neprotejate intre ziua a 6-a si ziua a 19-a a ciclului menstrual daca doresti sa eviti o sarcina, iar daca doresti un copil acea este perioada in care trebuie sa „va straduiti”.

ATENTIE!!!

Este necesar sa tii in continuare evidenta ciclului tau menstrual pentru a observa eventualele schimbari ale acestuia.
Metoda calendarului nu este o metoda foarte eficienta si este recomandat sa o folosesti combinata si cu o alta metoda de contraceptie

ALTA METODE CONTRACEPRIVE .Metode hormonale, cum ar fi pilula contraceptiva, injectii hormonale cu efect contraceptiv, patch-uri (plasturi) hormonale cu fixare pe piele si inele vaginale contraceptive. Dispozitivul intrauterin Mirena (DIU), contine de asemenea hormoni (in acest caz progesteron). Contraceptia prin folosirea metodelor hormonale are rezultate foarte bune, previne sarcina prin stoparea productiei lunare de ovule (celule sexuale feminine) si poate, de asemenea, sa atenueze manifestarile neplacute care apar in timpul menstruatiei (dureri abdominale, crampe,etc).

Dispozitivele contraceptive intrauterine (sterilet). Un astfel de dispozitiv se introduce prin vagin si cervix (colul uterin) pana in uter. Poate opri sperma in drumul acesteia catre ovul si poate stopa, de asemenea, implantarea ovulului deja fertilizat. Dispozitivele intrauterine au o eficacitate foarte buna pentru 5 pana la 10 ani de la implantare si prezinta o eficacitate si siguranta mult mai mare decat prezentau acum cateva decenii. Dispozitivul intrauterin Mirena poate ajuta si in cazul disconfortului din timpul menstruatiilor.

Metodele de bariera, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele. In general, aceste metode nu sunt la fel de eficiente precum dispozitivele intrauterine sau metodele contraceptive hormonale. Pentru a creste eficienta unei metode de bariera, este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix. Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.

Planningul familial (contraceptia prin metoda calendarului) este eficient doar in cazul utilizarii atente. Nu este recomandata utilizarea acestei metode in cazul in care se doreste o contraceptie sigura. Metoda calendarului necesita cunoasterea amanuntita a zilelor fertile de pe parcursul ciclului menstrual (studierea semnelor de fertilitate, temperatura corporala, pentru cel putin 2 luni consecutive). Este interzis contactul sexual neprotejat in zilele fertile ale ciclului menstrual. In cazul adolescentelor active sexual, nu este indicata aceasta metoda, datorita dificultatii in determinarea exacta a perioadei fertile.

Contraceptia permanenta, precum vasectomia sau ligatura chirurgicala a trompelor uterine, confera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite (totusi, foarte rar aceste metode pot fi ineficiente). Aceste metode contraceptive se realizeaza doar in cazul in care persoana in cauza este sigura ca nu mai vrea copii niciodata.
In momentul alegerii unei metode contraceptive este foarte important sa se ia in considerare daca aceasta se potriveste persoanei in cauza si stilului de viata al acesteia.

METODE CONTRACEPTIVE DE URGENTA.Aceste metode contraceptive se folosesc dupa un contact sexual neprotejat, in cazul ruperii prezervativului sau uitarii administrarii pastilei contraceptive zilnice. Exista 2 tipuri de contraceptie de urgenta:
- administrarea unei doze hormonale mari asemanatoare celor din contraceptivele orale. Acesta metoda poarta numele de “pastila de a doua zi” si poate fi administrata pana la 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Totusi eficacitatea metodei este mai mare cand aceasta este utilizata in primele 72 de ore
- inserarea unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la contactul sexual neprotejat.

ATENTIE ! Prezervativele si spermicidele se gasesc in orice farmacie sau supermarket si nu necesita o reteta medicala. Este important sa se citeasca toate instructiunile de pe ambalaj pentru o utilizare cat mai corecta a acestora.
In cazul femeilor care doresc o contraceptie hormonala este indicat in prealabil un consult de specialitate, care sa evidentieze in mod special aparatul reproducator (ecografie abdominala cu examinarea uterului si anexelor precum si un test Papanicolau pentru depistarea precoce a unui posibil cancer de col uterin).
Istoricul medical este important in cazul femeilor care utilizeaza contraceptie hormonala, deoarece acestea pot agrava unele boli cronice sau alta patologie asociata.

In cazul adolescentelor sunt importante urmatoarele:
- consilierea medicala cu asigurarea confidentialitati in cazul in care adolescenta necesita un consult ginecologic sau alta examinare de specialitate
- adolescentele inactive sexual nu necesita intotdeauna un examen ginecologic
- in cazul adolescentelor active sexual este necesar screeningul anual pentru bolile cu trasmitere sexuala, in marea majoritate a cazurilor este necesar doar un test de urina. Un examen Papanicolau este necesar dupa 2-3 ani de la inceperea vieti sexuale.
Contraceptia naturala (metoda calendarului) nu necesita un consult medical, insa cere o atentie si dedicatie deosebita. Din aceasta cauza, are o eficenta mica ca metoda contraceptiva si este mai degraba conceputa ca o metoda de a concepe o sarcina.
Sus In jos
https://lifestyle.forumgratuit.ro
 
Metode de contraceptie
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
LIFESTYLE FORUM :: LIFESTYLE SANATATE :: SFATURI SI SUGESTI-
Mergi direct la: