Mucenici Moldovenesti-Sfintisori
Mucenicii sau sfintisorii moldovenesti, bineinteles ca i-am facut cu lapte, oua, unt, adica nu de post. Reteta e de pe culinar scrisa de Gabi Cara, e o reteta de piine dar cu micute modificari, pentru mine a devenit reteta de mucenici.
Ingrediente pentru aluat:
450 g faina alba
1 ligurita sare
50 g zahar pudra (eu am pus doar 35 g)
120ml lapte
20 g drojdie proaspata
3 oua usor batute
50 g unt topit
un ou pentru uns (asta am adaugat eu)
Mod de preparare:
Cernem faina, adaugam sarea si zaharul pudra, amestecam si facem o groapa in mijloc.
Topim 50 g unt, adaugam se laptele, lasam sa se raceasca pana cand amestecul este caldut, amestecam drojdia lapte pana se dizolva.
Turnam in mijlocul fainii amestecul de lapte, unt, drojdie si incorporam suficienta faina incat sa obtinem o pasta groasa dupa care presaram inca putina faina de pe margini,
acoperim si lasam la caldura timp de 30 minute, dupa care treptat, incorporam ouale batute apoi trecem la framintatul propriu zis. La mine a framintat masina de piine timp de 14 minute.
Acoperim si lasam la crescut 1.30 minute sau pina isi dubleaza volumul.
Dupa 1 h 30 minute, aluatul meu arata asa...\
Rasturnam aluatul pe masa, il apasam putin ca sa iasa aerul din el, apoi trecem la impletit mucenicii.
Atentie, nu se pune faina pe masa, ca altfel se lucreaza foarte greu aluatul. Ungem cu ou, punem in tava unsa cu unt sau cu hirtie de copt, acoperim si lasam la crescut 30 minute sau o ora, pina isi dubleaza volumul, apoi bagam in cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 15 minute, eu i-am lasat mai multisor si au iesit cam bronzati.
Se vede din poza cit sint de crescuti si pufosi, cine vrea ii poate insiropa, unge cu miere de albina si presara nuca macinata. spor la impletit