Mucenici de postIngrediente
1 kg de faina
140 de ml ulei
200 de grame de zahar
500 ml suc de fructe galben sau portocaliu (eu am folosit nectar de piersici)
coaja de lamaie rasa
14 grame de drojdie uscata sau 40 de grame de drojdie proaspata
pentru umplutura:
nuca macinata amestecata cu zahar
stafide (optional)
pentru sirop:
300 de grame de zahar
100 de grame de miere
atata apa cat este nevoie pentru ca, impreuna cu zaharul si mierea, sa totalizeze un volum de 600 de ml.
esenta de rom
vanilie
L-am lasat sa creasca intr-un loc caldut pana si-a dublat volumul:
Am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu ulei:
Aluatul se imparte in 4 parti egale, apoi fiecare parte in 2, obtinand 8 bucati de dimensiuni apropiate. Din fiecare parte se modeleaza un sul care se taie in 5 bucati, astfel obtinand, in final, 40 de bucatele de aluat aproximativ egale:
Fiecare bucata se intinde cu sucitorul in foaie subtire:
Se ruleaza iar sulul obtinut se rasuceste in forma de spirala, presand capetele:
“Mucenicii” astfel formati se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt:
I-am lasat sa mai creasca in jur de jumatate de ora, apoi i-am introdus in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Intre timp, se prepara siropul, din ingredientele specificate: zaharul cu mierea si apa se dau in clocot, se adauga esenta de rom si vanilie dupa gust.
Dupa jumatate de ora, cand “mucenicii” prind sa se aureasca pe deasupra se toarna siropul peste ei in tava si se reintroduc in cuptor:
Am mai presarat putina nuca macinata cu miere de albine pe desupra lor si sunt gata de savurat sau de impartit: